III. Országos CP Kongresszus


2016.11.19 23:52 I Posted by: Borsóház

15102313_1178831928864027_320153930_o.jpg Idén 2016-ban megrendezésre került a III. CP kongresszus, melyen a Borsóház is képviseltette magát. Rengeteg hasznos előadást, tényfeltárást és annál is több nagyszerű ötletet és javaslatot hallottunk mely a CP-s gyermekek ellátásában dolgozó kollégák, intézmények, társszakmák együttműködését illeti.

Bepillantást kaphattunk az állami és magán ellátó intézmények szakmai működésébe és olyan kérdésekkel foglalkoztunk, mint a korai diagnózis és prevenció jelentősége az esetkövetés fontossága és szükségletessége, illetve a páciensek hosszú távú és megfelelő mozgásszervi és neurorehabilitációja.

Már a kongresszus első előadásában igen fontos a korai fejlesztést érintő hiányosságokra hívták fel figyelmünket. Volt előadás, ami a magyarországi koraszülött, koraszülés részleteit ismertette és szorgalmazta a koraszülött osztályok szülő centrikusabb működését és a szülők teljes bevonását az ellátásba. Sokat hallottunk a védőnők, háziorvosok, szakorvosok, terapeuták, pedagógusok szorosabb együttműködésének lehetőségeiről és ennek jótékonyságáról. Az előadók több diagnosztikus és terápiás ellátás megújításáról, összevonásáról, bővítéséről vagy kiegészítéséről is beszéltek a CP ellátás kapcsán. Olyan fontos témák is előkerültek mint a CP ellátás eszközei. Dr. Mező Róbert előadásában nagyon jól kifejtette, hogy a CP-s páciensek eszközellátása mennyire fontos. Egy rosszul elkészített, rosszul beállított eszköz rengeteg szövődményhez és további súlyos deformitásokhoz vezethet. Ezzel szemben megismerhettük, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, illetve, hogy milyen új fejlesztések kerültek előtérbe. Dr. Vekerdy Nagy Zsuzsanna a spaszcititás kezeléséről beszélt átfogóan, míg Prof. Dr. Szőke György a spasticus betegek műtéti indikációjának szempontjait taglalta. Dr. Csohány Ágnes pedig felhívta figyelmünket, hogy a terápiák és kifejezetten a mozgásszervi rehabilitációs eljárásoknál mennyire fontos a páciens megfelelő táplálása, hasznosítható plusz energiához és tápanyaghoz való hozzá juttatása.

Rengeteget tanulhattunk azoknak a szülőknek az előadásaiból akik vállalták, hogy megosztják velünk a kora szülés traumáját és az azt követő kora gyermekkori nehézségeket. Kiemelnénk Bengő hajnalkát és Kránitz Anitát, akik részletesen beszámoltak arról, hogy ők mint szülők hogyan látták a szakellátás hiányosságait, erősségeit gyermekük születésétől. Nagyon tanulságos és kimerítő beszámolójuk új nézőpontot adott a szakembereknek.

A kongresszuson előadtak és hozzájárultak a rendezvény sikeréhez a következő szakemberek:

Czeizel Barbara, Prof. Fogarasi András, Lengyel Anna, Sorompó Anett, Dr. Zahuczky Katalin, Dr. Szatmári Edina, Dr. Szabó Éva, Dr. Beke Anna, Gruber Mónika, Feketéné dr Szabó Éva, Kereki Judit, Bengő Hajnalka, , Kardos Robertina, Eszik Orsolya, Cs. Ferenczi Szilvia, Szentesiné Keleméri Dóra, Kránitz Anita, Horváth Péter gyógypedagógus, Dr. Mlinkó Renáta, Dr. Paraicz Éva, Dr. Mező Róbert, Dr. Elmont Beatrix, Dr. Vekerdy Nagy Zsuzsanna, Prof. Dr. Szőke György, Csabai Blanka gyógytornász, Fehér Anikó, Dr. Csohány Ágnes

A kongresszus kettő napja alatt azt tapasztaltuk, hogy a szakmán belüli és a szakmán kívüli összefogások, kooperációk, együttműködések szép számban alakulnak és erősödnek. „Megmozdult valami”.

Reméljük, hogy ezek a kezdeményezések nem halnak el és egyre több áttörés, együttműködés sikeredik belőle.

Végül, de nem utolsó sorban ezúton is szeretnénk megköszönni együttműködő partnerünknek a Dr.Ortonak és a rendezvény szervezőinek, hogy harmadszorra is részt vehettünk az eseményen.

A rendezvény weboldala: http://cp-kongresszus.hu/

2016.11.19 23:52 I Posted by: Borsóház